Hoe kan dit cijfer zo spectaculair stijgen? Zijn er zoveel meer chronisch zieke mensen? Is er zoveel stress of is onze luchtkwaliteit de grote boosdoener?

In diezelfde krant was het hoofthema van de dag de resultaten van de Curieuzeneuzen, de metingen van de luchtkwaliteit in kaart gebracht in Vlaanderen.

Dat vervuilde lucht ongezond is voor onze ademhaling is evident. Dat weten we. Maar of dit dé reden is van zoveel meer dosissen pufs, stellen we toch in vraag. “De lucht is ongezond, dus puf maar ’n keertje meer?”, in extreme gevallen is dit misschien noodzakelijk, maar meestal niet.

Door ruim 8 jaar dagelijks te werken met mensen die last hebben van astma of inspanningsastma, zien we dat de combinatie van meerdere factoren vaak mee aan de oorzaak van deze klachten liggen.

Verkeerde eetpatronen

Voeding speelt een belangrijke rol. De afgelopen 15 jaar is ons voedingspatroon sterk gewijzigd. Ondanks grote initiatieven zoals van het implementeren van de nieuwe voedingsdriehoek en de vele boeken die over dit thema verschijnen, is het aanbod van kant-en-klare-maaltijden enorm toegenomen. We eten snel, en maken hier nog weinig tijd voor, de maaltijd op zich moet ook snel klaargemaakt kunnen worden, microgolf oven is gemakkelijk. Ons eten moet lekker zijn, dus we voegen volop zout en andere smaakversterkers toe… dit zijn nieuwe gewoontes die we door de jaren heen hebben aangekomen, jammer genoeg niet zo gezond.

Stress

De burn out cijfers in Vlaanderen zijn veel te hoog, dat lezen of horen we elke dag wel ergens. We leggen onszelf hoge eisen op, onze levensstandaard is behoorlijk hoog. We streven naar perfectie! Omdat dit niet onmiddellijk lukt, raken we gefrustreerd. We maken ons vlug zorgen, we slapen slechter, we zijn snel geïrriteerd en we genieten niet meer van de kleine dingen.

Verkeerd sporten

De bewustwording van een gezonde ademhaling staat nog in haar kinderschoenen. Vooral in de sport, waar er toch meestal vaker en dieper geademd wordt, is er nog veel werk op dat vlak. Toch krijgen we de laatste jaren meer en meer topsporters in onze adempraktijk. Deze mensen zijn in topconditie, trainen volgens streng opgelegde schema’s en toch blijven echte topprestaties uit. De bewuste topsporters die de alarmbel luiden, geven zelf aan dat ze voelen dat ze tegengehouden worden door hun ademhaling. Ze komen bij ons om een intensieve ademtraining te volgen, waarbij we de ademhaling gaan hertrainen. Vaak wordt vergeten dat we niet enkel ademen tijdens het sporten en tijdens wedstrijden, maar gewoon altijd. Bewustwording en hertrainen van je ademhaling als je niet aan het sporten bent, is hierbij erg belangrijk.

Het geloof dat een diepe ademhaling goed voor je is

We horen het dagelijks ‘haal maar es goed diep adem’. Toch klopt dit niet helemaal en doet ’n diepe ademhaling vaak helemaal geen deugd. Het draait allemaal rond het evenwicht zuurstof en koolzuurgas. Bij diep ademen verliezen we teveel CO2 en dit zorgt op termijn voor een onevenwicht onze bloedchemie.

Hou je ademhaling dus gewoon ‘rustig’ als je zenuwachtig bent.

Mondademhaling

75% van onze jeugd ademt door de mond.

Wist je dat mondademhaling verkeerde slik- en bijtgewoontes met zich meebrengt? En dat van hieruit allerlei klachten ontstaan op lange termijn? Scheve tanden, slecht slapen, nek-en schouderklachten, …

Eens je langere tijd door je mond moest ademen, neemt je ademhalingscentrum in je hersenen deze toestand aan en switch je niet zomaar spontaan terug naar een goede neusademhaling.

De allereerste stap die wij de meeste van onze cursisten moeten aanleren is te switchen van een mond – naar een permanente neusademhaling. Hiervoor gebruiken we technieken en tips uit de Buteyko methode. Iedereen krijgt het onder de knie. Gelukkig maar.

Het andere artikel (uit het gespecialiseerd vakblad Fysiopraxis), bevestigd dat ademhalingsoefeningen een efficiënte manier zijn om je astma of inspanningsastma onder controle te houden of je klachten te beperken. We zijn blij dat we dit eindelijk ook in de Nederlandstalige vakliteratuur kunnen lezen nu.

Samengevat; autoluwe straten vooral in de schoolomgeving zijn zeker een must, maar kinderen leren om via de neus te ademen is minstens zo belangrijk! Als we rekening gaan houden met alle aspecten, kunnen we dit spectaculair aantal pufs in Vlaanderen drastisch terugschroeven, daar zijn we zeker van.